Om Bente & Leif
Det startede Skt. Hans Aften 1985 i Vallø Slotspark
Dér optrådte Bente og Leif allerførste gang sammen som opvarmning til den store debutkoncert tre dage senere på Skagen Festivals hovedscene.
Det begyndte med at Alan Klitgaard, daværende folkemusikchef på Danmarks Radio, i maj 1985 ville lave en radiooptagelse med Bente. Så tilbød han hende at blive musikalsk klædt på af en harmonikaspiller, han kendte – og det var Leif. Bente havde en stor koncert på Skagen Festival forude og nød samspillet med Leif så meget, at hun tilbød ham at være med på scenen den aften. Siden fik de aldrig spurgt hinanden, om de ikke efterfølgende skulle danne musikalsk makkerpar – det skete helt af sig selv!
De erfarede hurtigt at verdensberømmelse i Skagen ikke nødvendigvis breder sig til resten af landet på en formiddag, så de tog det lange seje træk med at spille sig gennem hundredvis af erfaringer med alskens praktisk gøren og laden omkring det, at være turnerende musikere. Og det bar frugt. Stille og roligt opbyggede de en trofast fanskare og et stort netværk af mange forskellige spillesteder, således at de faktisk lige siden har levet af deres musik. Uden at nå forsiderne af tabloidpressen, men samtidig uden at gå på kompromis i scene- eller repertoire valg.
Selvgjorte med eget pladeselskab
De valgte fra første dag at være 100% selvgjorte. Dvs at de i alle årene selv har stået for booking, turnéplanlægning, pladeudgivelser og alt hvad der ellers skulle til. Og i den forbindelse sidst i 90’erne oprettet deres eget pladeselskab ’Kure Musik’ længe før den slags blev moderne! Alligevel har der været overskud til musikalsk og scenisk udvikling samt til mange forskellige projekter; Aakjær-forestillingen og i 1990’erne masser af skolekoncerter for bare at nævne et par stykker.
De har også indspillet og udgivet 14 plader og medvirket på endnu flere, når de blev inviteret i studiet af kollegaerne. Og sideløbende med det hele (bogstavelig talt!) har de spillet med i mange andre musikalske sammenhænge hver især og sammen.
I deres koncerter har de altid lagt vægt på en aldrig svigtende intensitet, stærke holdninger og kant, men også altid på et lige så stort og skarpt fokus på både underholdningsværdien og humoren – ingen af disse to er blevet underkendt undervejs. Og fine anmeldelser og glade publikum’mer har bekræftet, at de lykkedes med deres forehavende.
Hvor har de spillet gennem årene?
Festivals, spillesteder, musikforeninger, konferencer og årsmøder…
Klubber, kulturcentre, pensionistforeninger og medborgerhuse…
Jubilæumsfester, ferniseringer og runde dage…
Skoler, kirker, teatre, kursuscentre, kongresser og seminarier…
Skotland, Malaysia, Grønland, Tyskland, Grækenland, Holland, Norge …
…og det gør de stadig! 🙂
Og anledningerne er ligeså mangfoldige:
Offentligt tilgængelige koncerter i musikforeninger og kulturhuse…
Eftermiddags-arrangementer i seniorklubber og pensionistforeninger…
Konferencer, kongresser, kurser og årsmøder
med vedkommende og underholdende indslag…
Grundlovsdag, 1. maj, høstfesten…
…og ikke mindst JULEN i December!
Nedslag i Bente og Leif's fire årtier sammen:
(…og her vil der dukke fortællinger, minder og alskens sjove historier op efterhånden som de bliver gravet frem fra hukommelsen og hjemmesiden vokser sig stor og stærk. KH. Bente og Leif ;o)
Tivolis Vise Vers Hus og Den første LP
I over 20 år spillede Bente og Leif hver sommer en uge i Tivolis Vise Vers Hus hver sommer, og i 1989 udgav de den første LP ”Gi’ nætterne navn”.
Skolekoncerter
I løbet af 90’erne spillede Bente og Leif henved 300 skolekoncerter i de daværende amters regi. Koncerterne var hhv en eventyrfortælling med gamle folkeviser og en børneudgave af deres Aakjær-koncert.
Skagen Festival
I over 30 år Var Bente og Leif fast tilknyttet Skagen Festival.
Alle Konferencier'erne
Bente og Leif har ikke bare selv givet koncerter, men præsenteret et utal af andres koncerter som konferencierer på Skagen Festival, Vestjysk Visefestival i Tarm, Nordisk Folk & Visefestival i Vordingborg, Strib vinter festival, Brædstrup Festival og Brovst Musikfestival.
Udlandet
Deres musik har ikke bare ført dem landet rundt, men også til Grønland, Malaysia, Norge, Scotland, Holland, Letland, Litauen, Tyskland og Grækenland.
Sigfred Pedersen Cabaret
Fra 2009 til 2012 spillede både Bente og Leif med i cabaret’en “Nu går våren gennem Nyhavn”. De skabte forestillingen sammen med deres medspillere Peter Abrahamsen, Janne Lærkedal og Torben Kjær. Både af Sigfred Pedersens kendte og elskede sange, men også med ikke så kendte tekster og i visse tilfælde også med egen musik; f.eks. Bentes melodi til digtet ’Og så var som’ren vor gæst’. Mellem sangene blev der krydret med de gode, de sprøde, de sjove og de alvorlige historier fra visedigterens liv og virke.
Publikum fik sendt “solens gule unger” lige ind i hjertet, og var med til at fejre foråret hele året rundt på ægte Sigfred-manér med fællessang og det hele. Og hvis der havde været fem verdenshjørner, kunne de hver for sig være blevet sammenlignet med de fem kunstnere på scenen, hvilket skabte en flot dynamik i forestillingen.
Alle fem havde også tidligere beskæftiget sig med Sigfred Pedersens sange, og alle medvirker de på den anmelderroste CD ’Nu går våren gennem Nyhavn’, som Exlibris udgav i anledningen af Sigfred Pedersens 100 års fødselsdag i 2003. Og sammen udgav de i 2010 CD’en “Solskin og dagligt brød” med 18 sange fra koncerten.
Corona-nedlukning
Som for alle kom corona-nedlukningen d. 11. marts 2020 som et chok for Bente og Leif. Sammen med alle de andre selvstændig erhvervsdrivende, imødeså de jo i første omgang reelt bankerot. Men ikke nok med det; en personlig nedsmeltning truede, for at man som udøvende kunstner ikke kan få afløb for at udøve svarer nærmest til at slukke for ilten i atmosfæren!
Men det tog ikke de to mange dage, før de begyndte at se muligheder i stedet for begrænsninger. Dragkisten i køkkenet blev centrum for videooptagede ’Tre-sangs-koncerter’ med indbygget fællessang for seerne, som selvfølgelig fik adgang til koncerterne via YouTube – en ny hver søndag eftermiddag kl. 15 med muligheden for at ønske næste uges fællessang. Se videoerne under Medier/Videoer m.m.
Og da sommeren kom satte de en pavillon op i deres store forhave ude på landet, lavede en ’pallescene’ under den, stak nogle pinde i jorden på plænen foran med 2 meters mellemrum, og inviterede så til lørdagskoncerter, hvor publikum kom med egen madkurv og drikkelse og betalte med mobilepay. Og med pindene påmønstret små røde vimpler, kunne de jo let se, hvordan man kunne holde rette afstand. Allerede fra første koncert inviterede de også nogle af deres musikalske venner med på legen, og således opstod i de to corona-somre ”Musik under Blodbøgen”. Allerede inden første sommer var ovre, havde de såmænd bygget en mere fast scene.